Doğalgaz Borusu Boyanır mı ?
Doğalgaz borusunun içerisinden geçen gazın yanıcı ve patlatıcı bir gaz olması sonucunda doğalgaz borusunun TSE uygunluk belgesi ve İGDAŞ yetki ve kriterlerine uygun olması gerektiği için İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş yani İGDAŞ’ın kendi mühendislerinin gaz açma günü ve saatinde doğalgaz tesisatı yapılmış daire veya iş yerine gelerek doğalgaz borusunun marka ve uygunluk belgeli boru olduğunu gördükten sonra doğalgaz borusu boyanabilir. Yani doğalgaz tesisatı öncelikle yetkililer tarafından kontrol edilmeli ardından tesisatın sağlam olduğu netleştirilince boyanmalıdır.
Su tesisatı borusunun içinde su geçtiği ve insan sağlığını tehdit edecek bir madde olmadığı için su tesisat borusunda sadece kaliteye bakılmaktadır. Fakat doğalgaz borusunun nitelik ve özellik kriterlerine uygun olması gerekmektedir. İGDAŞ mühendislerinin yoğunluğuna göre servis gelmesi bazen 1 ay sürebilir.
Buna alternatif olarak tesisatı yapan ustanın doğalgaz borusunun TSE yazılı bölümünün görünebilecek bir tarafa getirilmesi şartıyla, TSE bölümü açık kalacak şekilde doğalgaz borularını beklemeden boyatabilirsiniz. Doğalgaz kullanım yetkisini aldıktan sonra TSE yazılı bölgede fırça yardımıyla boyaması gerçekleştirilebilir.
Daha önceleri bu çalışma bile kabul edilmiyor ve doğalgaz borusunun tamamen açıkta olması isteniyordu. İGDAŞ yetkili mühendisleri son yıllarda TSE bölümünün açık olması şartıyla doğalgaz borularının boyanmasına izin vermeye başladılar.
Doğalgaz borusunu boyatmadan önce kime ulaşmalıyım?
Doğalgaz borularının boyanmasıyla ilgili daha detaylı bilgi için İGDAŞ müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. (İGDAŞ iletişim numarası: 187)
Doğalgaz borusunu boyatırken boya yapmadan önce antipas denilen metal koruma boyasıyla bir kat boyadıktan sonra evinizin renginde doğalgaz borularınızı boyatmanızı tavsiye etmekteyiz.
Doğalgaz borusunu boyamak için hangi boya kullanılmalı?
Doğalgaz borusu boyama işlemi için 2 alternatif vardır. Su bazlı yağlı boyalar & Sentetik (tiner) bazlı yağlı boyalar kullanılmaktadır.
Su Bazlı Yağlı Boyaların Özellikleri
- Kolaylıkla silinebilir,
- Silinebilir,sarı boya yapmaz,
- Koku kıvamının az olması nedeniyle çevreye zarar vermez,
- Parlak ve yarı parlak görünümü mevcuttur,
- Kuruması daha hızlıdır,
Sentetik (Tiner) Bazlı Boyaların Özellikleri
- Tiner kullanımı ile kıvamı azaltılarak inceltilebilir,
- Boya kalın değildir inceltme gerektirmez kullanıma hazır. %10 oranında su ile biraz daha inceltilebilir,
- Kullanım alanları olarak su bazlı yağlı boyalar: duvar, ahşap, metal maddeler üzerinde de kolayca uygulanabilmektedir,
- Tiner içerdiğindien dolayı yoğun kokusu vardır, çevre ve insan sağlığına son derece zararlıdır,
- Parlak, yarı parlak ve mat görünümleri mevcuttur,
- Kullanım alanları olarak duvar, ahşap, metal gibi yüzeylere uygulanabilir,
Kuruma süresi ortamın sıcaklığına göre minimum 3-4 saat arasında, maksimum tam kuruma süresi 12 saattir.
Not: Doğalgaz borusunu boyamak için öncelik olarak su bazlı yağlı boya ile boyamanızı tavsiye etmekteyiz. Herhangi bir alevlenme veya yangın sırasında su bazlı yağlı boya ile boyadığınız doğal gaz borularınız alevlenmeye karşı daha dayanıklı olacaktır.
Yorumlar (1)
Ahmet Destegül
01/04/2021,09:41Merhaba
Tiner bazlı sentetik boyaya “su” ilave edilir mi? Öyle yazmışsınız..!
Kolay gelsin.