Açılan Fayans Araları Nasıl Doldurulur
Banyo, tuvalet, balkonlar sürekli kirlendiği için, temizliğe ihtiyaç vardır. Fayansların üzerini temizlemek için kimyasal yüzey temizleyiciler kullanılır. Yüzey temizleyicileri, fayans aralarında bulunan derz dolgunun aşınmasına ve tabakanın incelmesine neden olur. Derz dolgu tabakası açılır ve fayans aralarına su dolmaya başlar.
Fayans aralarının su dolması alt katın tavanına su sızmasına neden olur. Bu sızıntı sonucunda alt komşunun tavanında ıslaklıklar görülür. Derz dolguyu eriten ve alt kata su sızdırmasına sebep olan kimyasallar; çamaşır suyu, tuz ruhu ve asitli sıvılar dolguyu eritmektedir.
Derz Dolgu İçin Gerekli Araçlar
- Dolgu malzemesi ( 3 m2’lik alan için 500 gram derz dolgu yeterlidir)
- Plastik Mala ( alçı malası)
- Ufak ebatlarda leğen ve kova,
- Plastik çift eldiven,
- Sünger (bulaşık süngeri de olabilir)
Derz Dolgu Markaları
Derz dolgu malzemeleri suya dayanıklı olarak üretimi yapılmıştır. Türkiye’de satışı gerçekleştirilen derz dolgu ürünlerinin markaları;
- Kalekim,
- Vitra,
- Filli Boya,
- Yurtbay,
- Polisan,
- Ceresit,
- Weber,
- Abs,
- Derzmatik,
- Konfor,
En iyi derz dolgu markası kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Açılan Fayans Araları Nasıl Doldurulur ?
- Etkili derz dolgu çalışması için öncelikle fayans aralarında kalan eski derz dolguların ince çubuk ile kazıyıp ardından fayans aralarında kalan toz, çimento kalıntıları fırça ile temizlenmelidir. Fayans aralarındaki kalıntılar temizlenirken pratik çözüm olarak elektrik süpürgesi kullanılabilir.
- 100 ml su (1 çay bardağı) ve 500 gram derz dolgu iyice akıntı yapmayacak ve topak kalmayacak şekilde karıştırılır,
- Derz yayma aleti (mala) ile derz etrafa iyice yayılmalı ve boşluklar sıkıca kapatılmalıdır,
- Fayans aralarının tamamen kapatılabilmesi için öncelikle paralel ve çapraz bir şekilde yayılması önemlidir,
- Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra fayans yüzeyinde fazlalık olan derzler sünger ile temizlenip yüzeyin temizliği sağlanılır,
- Temizlikten sonra yüzeyi düzgünleştirmek için kuru bez kullanılır ve dolgu iyice yerleştirilir,
- Derz dolgu yapıldıktan 10 saat sonra fayansların üzerisi genel olarak temizlenebilir.
- Son temizlik işleminden sonra kimyasal yüzey temizleyicileri kullanılarak temizlik yapılabilir.
Not: Derz dolgu karışımı yapılırken su az ilave edilmeli ve akışkan olmamasına dikkat edilmelidir. Derz dolgu uygulanırken iyice bastırılarak uygulanmalı. Açılan fayans araları ancak bastırılarak uygulandığı zaman dayanıklı hale gelir.
Derz Dolgu Yapıldığı Halde Alt Kata Su Sızması
Derz dolgu yaptığınız halde alt kata akıntı devam mı ediyor? Eğer alt kat komşunuz tavanda ıslaklık olduğundan bahsediyorsa, su kaçağı problemi meydana gelmiş olabilir.
Su tesisatında meydana gelen kaçaklar için firmamız cihazla tespit işlemi yapmaktadır. Tesisata herhangi bir zarar vermeden alt kata sızan suyun sebebini belirlemekteyiz. Pis su tesisatındaki su kaçakları, kamerayla görüntülenir ve bölgesel tespiti yapılır. Pimaş içerisinde meydana gelen tahribat ve kırıklar, alt komşuya su sızmasına neden olmaktadır.
Yorumlar (6)
Ceylan koç
06/12/2020,01:32Merhabalar bu fayans arası derz için karışımdan ziyade hazır derzler var derzmatik ncleain diye bir marka bu hazırlar aynı karışım gibi açıkları kapatirmi kapatırsa hangi markayı önerirsiniz rica etsem donermisiniz
Dursun KANBUR
31/10/2020,18:20Öncelikle kolay gelsin.Banyomuz küvetli iki gün önce farkettiğimizde alt komşunun banyo tavanına su sızmış.Banyoyu iki gündür kullanmadık su sızmıyor.Derz dolgu yaptık küvet çevresi fayanslarda açıklar vardı.Yarın derz dolgu kurumuş olacak banyoyu tekrar kullanıcaz. Sızma devam ederse problem giderden midir? Tespit ve tamir ücreti ne tutar ?
Seçkin
14/05/2020,11:16Merhaba bu hazır şişedeki silikonlu derzler hakkında ne düşünüyorsunuz? açıp direkt sıkıp içlerini doldurup siliyoruz baska işlem yok. N clean derz dolgusu mesela? önerir misiniz?
Tufan Tesisat
14/05/2020,14:07Evet, N clean derz dolgu tavsiye edebiliriz, içerisinde bulunan özel kimyasal sayesinde etkisi daha kuvvetli olacaktır.
Mustafa Erşahin
28/04/2020,19:13Banyodan alt kata su damlıyordu, duvarlarda kabarmalar oluşmuştu baya, çok önemsemiyorduk. Taki alt katın asma tavanı çökene kadar. Bina ile ilgilenen tesisatçıyı çağırdık geldi baktı. Kırmam lazım ama nerden olduğunu kırınca bulabiliriz oldu. Ne cihaz ne kamera rastgele kırıp bulmaya çalışacak. Cihazla gelip baksın tesisatçılar dedi. Bende internete yazdım, tufan tesisat çıktı karşıma iyikide aramışım. Suat Usta geldi yardımcısı ile, basınç kontrolleri yaptılar, dinleme cihazı ile kaçağı bulması 5 dk sürmedi ve fayans altında ne olduğunu daha kırmadan söyledi. Sadece 2 tane fayans kırıp kaçağı tamir ettiler. Yerine benzer renkte fayansda döşediler. 2 saat içinde kontroller dahil iş bitti. Gerçekten helal olsun. Birde şu korona virüsü günlerinde hijyene dikkat etmeleri ayrı başarı. Profosyonel ekip. Son olarak yüksek basınç ile gelebilecek suyun evde yaratabileceği diğer patlama yada kaçaklara önlem olarak su sayacına regülatör takıldı. Musluklardan aynı basınçta su gelmeye de devam ediyor süper. Keşke önceden bilseydim çoktan taktırırdım. Teşekkürler.
AHMET
17/04/2020,02:49merhaba benim bir sorum oluçaktı bizim korüdor’da kullanılan fayanslar 60 x 100 cm ve yapan usta düzgün yapıştıramamış 10 tanesinin üstüne basıldığında baya bi ses yapıyor. sulu derz, yoğun derz ve silikon olmak üzere hepsini denedim hiç biri çare olmadı ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim.