Evde Su Kaçağı Nasıl Bulunur?
Su kaçağının çözümü için yıllar önce çeşitli yerler ve tesisatlar kırılarak tespit edilmeye çalışılırken bu durum gereksiz yere zaman harcamanıza neden olmaktaydı. Yaşam alanlarında gereksiz yere yapılan bu tadilat hepimizin kabusu haline gelmekle beraber yüksek maliyetler ortaya çıkarmaktadır.
Su kaçağını tespit etmek için yanlış yapılan çalışmalar yüzünden kaçak ile alakası olmayan dairelerdeki tesisatlar, alanlar bile kırılmaktaydı. Kaçağın geldiği su yolu bulunup, en üst kattan en alt kata kadar hiç bir daireye isabet etmeden, sadece en alt katın tavanından aktığı aradaki daireler ile alakası olmayan bir su kaçağı yüzünden aradaki daireler boş yere kırıldı.
Cihazla Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?
Kaçak olan bölgede gerek termal kamera gerek akustik dinleme cihazı gerekse tesisat güzergâhını belirleyen dedektör ve nem ölçme cihazları yardımıyla kaçak olan daire ve kaçak olan tesisat yaklaşık 30 dk’lık bir çalışma sonucunda tespit edilmektedir. Kaçak olan tesisat tespit edildikten sonra kaçak noktası da yine bu cihazlar yardımıyla kısa sürede tespit edilir. Gereksiz yere kırma dökme ve tadilat olmadan çok yüksek maliyetler ödememize gerek kalmadan zamanı boşa geçirmeden bu sorundan kurtulmuş oluruz.
Parkede su kaçağı belirtisi nasıl anlaşılır?
Parkeler ahşap malzemeler olduğundan sızan sular parke ile temasa geçtiğinde parkelerde kısa sürede kabarmalar ve renk değişiklikleri olmasından su kaçağı olduğu anlaşılır.
Alt dairede su kaçağı olduğu nasıl anlaşılır?
Bir üst dairenin alt tabanından geçen tesisatlardan ve banyo derz aralarından sızan su, alt kat tavandan su akmasına veya tavan boyasının kabarmasına sebep olmasından anlaşılmaktadır.
Zemin katta su kaçağı nasıl anlaşılır?
Zeminde oturulan dairelerde, oluşan su kaçakları kendi dairemizde tesisatın geçtiği bölgelere yakın olan duvarlarda ve parke kabarmalarından anlaşılmaktadır.
Evimde kaçak olmadığını nasıl belgelerim?
Kaçak su durumunda alt daireye akan su için komşumuz kapımızı çaldığında suyun dairemizden gelip gelmediğinin tespitini yaptırır ve daire tesisatlarımızı cihazlar ile kontrolü sonrasında sağlam çıkar ise, sağlamdır diye ekspertiz raporumuzu alırız. Bu rapor sayesinde alt kat komşumuza akan suyun kendi dairemizden gelmediğini rapor ile sunar boş yere evimizi kırdırmamış oluruz. Bu gibi durumlarda mahkemelik bile olunsa elinizde tarih itibari ile kaçak yoktur raporunuz var ise savunmanızı rahatlıkla yapabilirsiniz.
Üst katımdan daireme su akıyor ama komşum duyarlı değil ne yapabilirim?
Öncelikle suyun üst dairenizden geldiğine emin olmak için üst kat komşunuzun dairesinde cihazlar ile kontrol sağlanmalıdır. Üst kattan geldiği tespit edilmesine rağmen üst kat komşunuz çeşitli sebepler sunarak evindeki su kaçağını yaptırmadığında evinizin tavanından akan suyun üst kattan geldiğine dair rapor alabilirsiniz. Bu rapor ile belediye bünyesinde bulunan beyaz masaya dilekçenize ek olarak sunduğunuzda görevliler üst kat komşunuza 7 iş günü içerisinde yaptırmaları için tebligat verirler. Buna rağmen su kaçağı olan mülk sahibi tamiratı yaptırdığını belgeler ile beyaz masa görevlisine sunmazsa ve tamiratı yaptırmazsa İSKİ tarafından kaçak olan mülkün suyu mühürlenir ve para cezasına çarptırılır. Tadilatı yaptırdığını belgeledikten sonra tekrar suyunun mührünü açtırabilir.
Su faturam yüksek geliyor evimde kaçak mı var?
Su faturanızın yüksek gelmesinin 2 sebebi vardır. Bunları sıralayacak olursa birinci ve en çok görülen tesisat da bir kaçak olması, bu durumda zaten zemin katta değilse evimizden alt kat komşumuza su akıntısı olur. Bazı durumlarda tesisatımızda kaçak olmamasına ve su saatimizin boş yere dönüp su sarfiyatı olmasına rağmen herhangi bir yerde su akıntısı olmamasıdır. Bu gibi durumlarda elektronik cihazlar ve kameralı cihazlar sayesinde daire tesisatları ölçülür ve tesisat da kaçak olan yer tespit edilir. Tesisatta kaçak olmamasına rağmen klozet geberit veya diğer armatürlerin aynı zamanlar da az az su damlatması bile su saatini harekete geçirip faturamızın yüksek gelmesine sebep olur. Cihazlar ile kontrol esnasında bu armatürlerin kontrolleri yapılıp tesisatı teste alarak kontroller sağlanır. Yine saatin hareketli olduğu tespit edilirse kaçak yeri cihazlar yardımı ile nokta olarak tespit edilir arızalı yerin tamiratı yapıldıktan sonra tekrar cihazlar ile test edilir. Ardından su saatinden kullanım olup olmadığına dair sabit olduğu sağlaması yapılır.
Bazı durumlarda ise tam tersi tesisatta kullanım ve herhangi bir kaçak olamamasına rağmen su saatinin döndüğü durumlarda yedek bir saat takılarak test edilir. Tesisatın sağlam olduğu sağlaması yapılıp saatin mekanik bir arızası olup olmadığı ve boş yere döndüğü tespitinden sonra ekiplerimiz tarafından su saati arızalıdır ibareli bilirkişi raporu tutulur. Bu rapor ile birlikte İSKİ’ye bildirim yapılır. İSKİ ekiplerince su saatiniz yenilenir ve yüksek olarak ödediğiniz faturalar 1 yıllık kullanım ortalamanız alınarak fazladan ödediğiniz fatura bedelince iadesi gerçekleştirilir.
Su Kaçağı Oluşabilecek Bölgeler?
Soğuk su tesisat kaçağı: Şehir şebeke hattında su basıncının yüksek gelmesi ile tesisat kaynak yerlerinden ve malzeme ek yerlerinden su kaçakları oluşmaktadır.
Sıcak su tesisat kaçağı: Şehir şebeke hattında su basıncının yüksek gelmesi ve kombi sıcak su ayarının yüksek derecede kullanılmasından dolayı oluşur. Kullanım esnasında ısınan plastik borunun kullanımının durmasıyla soğumaya geçmesi ve borunun genleşmeden dolayı patlamasından oluşmaktadır.
Kalorifer tesisat kaçağı: Kalorifer tesisatı evimizin hemen hemen her odasına vardır. Kalorifer tesisatında maksimum 2 br kadar bir basınç olduğundan sıcak su tesisatı ve soğuk su tesisatına nazaran kaçak olması çok da mümkün değildir. Kalorifer tesisat kaçakları genellikle dış etkenlerden boruya oluşabilecek bir müdahaleden veya malzemenin kalitesine duyarlı olarak oluşmaktadır.
Pis su tesisat kaçağı: Atık su tesisatlarında oluşan kaçaklar tesisatın tam eğimli yapılmaması ve ek yerlerindeki contanın sağlık bir şekilde ilaçlanarak takılmamasından kaynaklanmaktadır. Eğimsiz çekilen tesisatta bekleyen su, ek yerlerindeki contalardan zamanla sızma yapmaktadır. Pis su kaçakları zemin dairelerde zamanla mülkün oturmasından dolayı çökmesi ve eğim bozukluğundan dolayı daha sık görülmektedir.
Derz arası kaçağı: Derz kaçakları ıslak zeminlerde temizlik esnasında kullanılan maddeler ile derzlerin zamanla oksitlenmesine ve su tutma özelliğini kaybetmesinden dolayı kaçak olmasına sebep olmaktadır.
İzolasyon kaçağı: Yanlış yapılan izolasyon uygulamaları, havuzlarda basınçlı su ve teraslarda güneş enerjisinden dolayı bozulmasına ve kaçak olmasına sebep olmaktadır.
Su Kaçağı Tespit Cihazları Nelerdir?
Akustik dinleme cihazı ile kaçak tespiti
Günümüz teknolojisinden önce tecrübeli ustaların çok büyük orandaki su kaçaklarını daha öncelerde sessiz ortam da demir bir boru veya alt tabanı ince bardaklar ile bile tespit edebildiğini duymuşsunuzdur. Akustik dinleme dediğimiz cihazın çalışmasını incelediğimizde: suya ve sese duyarlı olduğunun ve çok hassas sesleri bile duyarak kapalı devre tesisatlarda kaçağı noktasal olarak tespit etmekteyiz. Dinleme cihazları, sessiz bir ortamda kullanıldığında kaçak olan yeri daha rahat ve daha kısa sürede tespit ettiğimizi de yaptığımız çalışmalar sonucunda tecrübe etmiş bulunmaktayız.
Boru içi görüntüleme kamerası ile su kaçak tespiti
Boru içi görüntüleme kamerası ile yaşam alanlarındaki atık su borularının içi görüntülenir bu çalışmaya endoskopi denmektedir. Borunun iç kısmını çevreleriyle beraber tamamen rahatlıkla görülebilmektedir. Görüntüleme esnasında atık su tesisatında kırık, çatlak veya tesisatın eğim sorunu ek bağlantı contalarında herhangi bir kayma olup olmadığı tespit edilir. Yine boru içi görüntüleme kamerası ile borunun içinde tıkanık olup olmadığı tespit edilir. Kamera ile tespit edilen nokta kameranın uç kısmına bağlı olan vericiye dedektör ile sinyal göndererek üst kısmından kameranın tam olduğu nokta tespit edilir ve azla bir kırma işlemi olmadan sadece kaçak olan yerin tamiratı yapılır.
Termal kamera ile su kaçak tespiti
Termal kameraların kullanım alanları içinde sıcaklık belirtisi olan tesisatlarda yine kaçak olan noktaları görüntülü olarak tecrübeye dayalı olarak tespit etmektedir. Termal kamera yardımı ile gerek atık su gerek soğuk su tesisatına pompa ile sıcak su uygulayarak tesisatın güzergâhını ve kaçak olup olmadığını tespit etmek mümkündür. Termal kamera ile kaçak tespiti yapıldığında sadece kaçak noktası kırılır ve sadece kaçak olan yerin tamiratı yapılır. Bu çalışmada evimizin fazladan yere kırılmasından ve yüksek maliyet ödemekten kurtulmuş oluruz.
Nem ölçer cihaz ile su kaçağı tespiti
Parke ve duvarlarda oluşabilecek herhangi bir kabarmanın neticesinde, nem ölçer cihazı sıvı temasında bulunan ortamın 5 cm derinliğe kadar oluşan nem seviyesini ölçmede kullanılır. Bu cihazla su kaçağının tam olarak yeri işaretlenemez ancak tespit aşamasında yardımcı alet olarak kullanılması iş yükünü azaltır.
Yorumlar (1)
mustafa özogul
02/12/2016,18:13merhaba
Ben teras cati sizmasi konusunda bilgi almak istiyorum,bizim catida su ve isi yalitimi yaptirdigimiz halde yagmurlu havalarda su sizintisi oluyor,alt katlara kadar su kacagi var.Bu islemin tesbiti ve sorunun giderilmesi icin sizin tavsiyeniznedir ve maliyeti konusunda biraz bilgi verirseniz memnun olurum,izmir karabaglar bölgesinde evimiz.selamlar iyi günler.